Ciasto czekoladowe z dodatkiem konopi indyjskich

9 grudnia 2021

Niezależnie od tego, czy jesteś fanem słodyczy, czy nie, nie da się ukryć, że klasyczne ciasto czekoladowe jest prawdopodobnie jednym z najbardziej popularnych smaków ciast na świecie.

Istnieje tak wiele odmian i smaków ciasta czekoladowego. Możliwości są nieskończone. Jeśli jeszcze nie masz apetytu, dodajmy do tego trochę marihuany. Torty mogą być trudne, ale prosty przepis na tort może być wykonany od podstaw. Bez względu na to, czy są to urodziny, przyjęcie w pracy, czy po prostu 420-noc z przyjaciółmi, ten przepis jest dla ciebie.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto

  • 2 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 filiżanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego z dodatkiem konopi indyjskich*.
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki wrzącej wody

Kremowy lukier czekoladowy

  • 3/4 szklanki masła
  • 1 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 5 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350° F.
  2. Przygotujemy dwie 9-calowe tortownice, które spryskamy sprayem do pieczenia.
  3. Na ciasto: dodać mąkę, cukier i kakao. Następnie do dużej miski lub miski stojącego miksera wsyp proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. Ubijaj do połączenia za pomocą łopatki. Wymieszaj mieszankę z mąką, aż będzie dobrze połączona.
  5. Dodatkowo, wmieszaj mleko, olej, jajka i wanilię do mieszanki mącznej i mieszaj razem na średniej prędkości, aż dobrze się połączą. Zmniejszyć prędkość i ostrożnie dodać wrzącą wodę do ciasta. Ubijać na wysokich obrotach przez około 1 minutę, aby dodać powietrza do ciasta.
  6. Rozprowadź ciasto równomiernie pomiędzy dwiema przygotowanymi tortownicami. Piec przez 30-35 minut. Wykałaczką lub testerem do ciast w środku wyjdzie czysty.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 10 minut. Na koniec, zdejmij z patelni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  8. Aby przygotować lukier, zmiksuj masło na jasny i puszysty krem. Wmieszaj kakao i cukier puder na przemian z mlekiem i wanilią. Ubijać do uzyskania konsystencji do smarowania.
  9. Na koniec, polej ciasto Czekoladowym Lukrem Masłowym i ciesz się!

**Dodaj lody dla urozmaicenia smaku**

0 0 głosowanie Artykuł Ocena

Komentarze (0)

Zostaw komentarz